Laddbox eller laddstation - vad är skillnaden?

Att installera en laddbox i Dalarna så att du kan ladda din bil hemma då du inte använder den, som exempelvis under natten, är ekonomiskt, tryggt och smidigt. Här kan du få mer information om vilka skillnader det är mellan en laddbox och en laddningsstation.

Bästa platsen att ladda sin elbil är hemma under tiden du gör annat så du slipper åka iväg till en laddstation på en bensinstation och betala dyrt för elen samtidigt som det kräver tid. Därför väljer många att installera en egen laddbox i Dalarna vid sin fastighet eller sitt garage så att de kan ladda sin elbil under natten, vilket oftast räcker för att få fullt batteri. Laddare för elbilar finns i ett flertal olika utföranden, som exempelvis laddare med dubbla uttag, men också med olika effekt. Du kan kontakta oss för mer information om vilken skillnad det är mellan en laddbox och en laddstation och vilket som passar dina behov bäst.

 

Laddbox eller Laddstation?

Även om du kan ladda din elbil hemma i vanliga elnätet och få ut en effekt upp till 2,3 kW så är det riskabelt då det kan överhetta elnätet och endast bör göras under uppsikt och kortare tid. Då är det tryggare att installera en laddbox som ger dig en jämnare och säkrare laddning av din elbil eftersom den är installerad med en egen elkabel och en egen säkring. En laddbox laddar med en effekt på cirka 3,7 kW per timme, vilket är en effekt som alla bilar klarar att ladda. Det är dock inte alla bilar som kan ladda med högre effekt som exempelvis 11 kW eller mer vilket gör att det inte går fortare att ladda bilen om man väljer en högre effekt. 

 

Installera laddstation

En laddstation som installeras hemma använder oftast semisnabbladdning vilket innebär att laddningen sker med hjälp av en trefaskontakt som tillåter högre strömstyrka. Dessa har en effekt på mellan 3,7 upp till 11 kW vid en strömstyrka på 16 A, vilket börjar bli mer populärt när man ska installera en laddare hemma. Vid en strömstyrka på 32 A kan man få ut upp till 22 kW per timme, vilket innebär att man kan ladda sin bils batteri fullt på ett par timmar, vilket är vanligast på offentliga laddningsstationer, där man också kan hitta DC-laddare som har en effekt på mellan 22 upp till 375 kW.

 

Vi kan erbjuda helhetslösning för din laddbox i Dalarna

När du vill installera en laddbox i Dalarna kan du vända dig till oss på Byggevallens Elservice som är specialister på laddare för elbilar. Vi kan erbjuda tjänster som installation av laddare för hemmabruk men också semisnabbladdare och DC-laddare för kommersiellt bruk. Du kan boka ett kostnadsfritt hembesök genom vårt formulär på sidan. Då kan vi komma ut och granska förutsättningarna för installationen och lämna rådgivning kring laddare, utan att du förbinder dig för något. 

Ta hjälp av oss på Byggevallens Elservice!

Är du intresserad av att installera en laddbox i Dalarna? Fyll i formuläret nedan så återkommer våra auktoriserade elektriker med en offert inom kort!